NIVÅ 2 – KURS EXTREMÄVENTYR

Jämtland – fem dagar

3-7 augusti
Pris: 4 995 kr
Den här kursen har 500 kr i rabatt för varje person du värvar! 

lent, snällt OCH EXTREMT!

Många tror att det måste vara tufft och askes och lidande bara för att det blir mer extremäventyr. Nä, inte alls, man har det som man vill ha det!

Här fokuserar vi på konkret kunskap och övningar för tuffare miljöer, framför allt hög höjd och hårt väder. Och vi lär hur man kan ha det bra i de miljöerna. För det kan man i vart fall de flesta dagar, om man bara vet hur! Och om man har förmågan att ha det bra så håller man längre mentalt och risken att man klantar minskar. Jepp. 


Vi vandrar fritt i lättillgängliga Jämtlandssfjällen i fem dagar, tempot är som en vanlig fjälltur men dagsetapperna är lite kortare för att vi ska ha mer utrymme för kunskap och övningar.

Baslägret nedanför Broadpeak i Pakistan. Vad är bra att veta för livet i baslägret?

LIVSKUNSKAP

Du får konkret kunskap om hög höjd, hur man acklimatiserar sig, höjdsjuka, vad det är och hur man hanterar det och undviker det, hur man hanterar tältet i extrema väderförhållanden och undviker att det blåser sönder, vad man lämpligen äter på hög höjd och varför, om annorlunda utrusning och klädval för turer i höga berg jämfört med i fjällen. Visste du till exempel att värmen är ett större problem än kylan på 6000 meter på många berg? 

Här en bild från Elbrus i Kaukasus, Europas högsta berg. Några dagar senare tältade jag på toppen. Ett sånt här tält är värdelöst på sommarfjället men helt galet bra i de högre bergen. Häng på så får du lära dig varför – och så klart sova i det en natt. Learning by doing. Typ så.

På den här turen behöver du absolut inte inte vara superproffs men du förväntas vara mer erfaren och ha egen utrustning som du också vet hur du hanterar men i turen ingår att vi testar olika friluftskök och med olika slags bränsle. Med på turen har jag således olika kök som ofta används på extremare turer som du får testa.  Detsamma gäller tält, jag beskriver för och nackdelar med olika tält i mer extrema miljöer och du får testa enduks extremtält. 

Vill du använda eget kök och/eller eget tält går det bra och du får då kunskap och feedback anpassat för just ditt tält och kök. 

Jag har två såna här skor i olika storlek för man behöver olika storlek beroende på bergets höjd eftersom fötterna expanderar mer på hög höjd., det är så stor skillnad att det inte räckr att fylla på med sockor på lägre höjd som jag också gör.

Vandring inombords

Du får lära dig om mentala påfrestningar under extrema turer och hur man kan lära sig att bli medveten om hur ens egna tankar gräver fallgropar för en, sätt att hantera tankarna och en mängd konkreta tankeknep. 

Play but play it safe

Vi repeterar tidigare information om fjällsäkerhet, fjällräddningen och hur man gör om man hamnar i en nödsituation på fjället. 

Du får också kunskap om hur du hanterar de olika köken på ett tryggt och säkert sätt. 

Nära livet

Vi är en extra liten grupp om max 8 deltagare (7 under corona) för att dels som vanligt göra upplevelsen personlig och nära och för att det ska finnas plats för individuellt lärande och personlig feedback.  

På den här turen bor alla i eget tält, det har inte med corona att göra utan är en del av den kunskap turen vill ge. Det ökar din kunskap att hantera tältet själv, vilken man oundgängligen måste kunna på turer i tuffare miljöer, man behöver också kunna må bra och sova bra ensam. Det gäller även om man planerar att genomföra sådana turer i sällskap med andra då det är mer förekommande att det inträffa något som gör att sällskapet behöver dela på sig. 

En gång i västra Kina satt jag instormad i tältet i en vecka på 7000 meter och kunde inte ens gå ut för toalettärenden. Hur gör man toa inne i tältet? Jag förklarar och visar även bästa kissegrunkan för tjejer, den enda som verkligen funkar.

mål

Att du får uppleva fjällnaturen och friluftsliv under glada och trygga former och lär genom att praktisera, undervisning och feedback. Efter turen har du ökat din kunskap och trygghet att visats i fjällen och har en baskunskap om friluftsliv, utrustning, hälsa och säkerhet i tuffare miljöer, framför allt höga berg och hårt väder. Du har även en högre trygghetsnivå att reda dig själv. Tankeknepen kan du så klart ta med dig hem i vardagen!

500 kr i värvar-rabatt

Om du värvar någon polare att hänga på så får både du och den du värvar 500 kr i rabatt! Och 500 kr för varje polare! 

Bara se till att den du värvat hojtar till om det så ordnar jag med det. 

anneli wester

Jag har hållit på med fjäll, berg och äventyr sedan barnsben, 2011 blev jag utsedd till Årets Äventyrare för en solo världsrekord–topptältning på 7546 meter, jag är utbildad färdledare genom Svenska Turistföreningen och certifierad Fjälledare enligt Fjällsäkerhetsrådets norm för både sommar och vinterfjäll.

HOPPAS VI SES!

Bilden är från Cerro del Plata i Argentina, några dagar senare tältade jag på toppen, då drygt 6000 meter. Just precis exakt här lärde jag mig en av mina tuffaste läxor någonsin, på turen får du veta vad så du förhoppningsvis aldrig gör samma misstag! 

Hoppas vi ses!

välkommen!

Datum 2021

3-7 augusti

Pris

4 990 kronor

500 kr VÄRVAR-RABATT!

Den här kursen har värvar-rabatt vilket innebär att om du värvar någon polare att hänga på så får både du och den du värvar 500 kr i rabatt. Och du får 500 kr i rabatt för varje polare du värvar! 

Bara se till att den du värvat hojtar till om det så ordnar jag med det. 

Plats

Vi möts och avslutar vid Storulvåns Fjällstation som ligger vackert precis där lederna ut på Jämtlandsfjällen börjar. 

Vi ses på förmiddagen och avslutar på eftermiddagen, exaktare tider kommer när vi säkert vet hur tågen och bussen går och anpassar till det. 

ingår

  • Fjälledare Anneli Wester.
  • Gemensam säkerhets-utrustning. 
  • Hyra av enduks extremtält men du måste också ha med ett eget.
  • Hyra av friluftskök för extremturer men du måste ha med ett eget.
  • Bränsle för användning av hyrt kök.
  • Packlista med lite mer utförlig beskrivning om vad man behöver tänka på när man väljer långkallingar och sånt. 

ÅLDER

18 år.

KRAV FÖR DEN HÄR TUREN

Vi vandrar i vanligt fjällvandringstempo med lite kortare dagsetapper för att ha mer utrymme för kunskap och praktiska övningar. 

HYRA UTRUSTNING

  • 270 kr ryggsäck (begränsat antal). Vill du testa en "extremryggsäck" så finns möjlighet till det! 
  • 330 kr sovsäck
  • 90 kr liggunderlag, endast cellplast, olika sorter. 

boka

1. >> Skicka meddelande med förfrågan så får du svar om det finns plats. 

2. Om det finns plats återkommer du med namn och kontaktuppgifter och betalar in en anmälningsavgift om 990 kronor. Betalningsuppgifter får du i svarsmejlet.

3. Du har din plats reserverad i 4 dygn för betalning av anmälningsavgift och din plats är garanterad när anmälningsavgiften kommit mig tillhanda. 

slutbetalning

Slutbetalning om 4000 kronor görs senast en månad innan.  

frågor

viktigt!

ÖPPET KÖP

Om kursen köps och bokas on-line gäller distansavtalslagens regler om öppet köp i 2 veckor för privatpersoner.

AVBOKNINGSREGLER

Fram till en månad innan:
Återbetalning med undantag av anmälningsavgiften
om 990 kr. 

Därefter:
Ingen återbetalning. 

FÖRSÄKRING

Du ansvarar själv för att ha försäkring. Vanligtvis ingår reseförsäkring i hemförsäkringen, kontrollera din hemförsäkring. 

RESERVATION

Fjällturen genomförs om det blir minst 4 deltagare. Jag hör av mig så snart turen är garanterad, senast 1 månad innan.

Du rekommenderas att avvakta med inköp fram tills du fått sådant besked, detta gäller även resa. 

Då turen är arrangerad av och med mig [Anneli Wester] som färdledare förbehåller jag [Anneli Wester] mig rätten att ställa in turen vid oförutsedd olycka eller sjukdom (styrkt av läkarintyg) och då sker full återbetalning. 

mat

På den här turen ingår inte mat utan du tar med dig mat själv.

Du är ett eget matlag under hela turen, det gäller även om du går med en partner eller vän. Anledningen är att det ökar din kunskap att hantera köken och alla andra matlagningsmoment själv, vilken man oundgängligen måste kunna på turer i tuffare miljöer. 

ANSVAR UTRUSTNING

Du är personligen ansvarig för lånad och hyrd utrustning.  Vid skada på lånad eller hyrd utrustning blir du ersättningsskyldig. Ersättningen motsvarar det försäljningsvärde utrustningen hade utan skada. Normalt slitage är inte skada.

PERSONUPPGIFTER

Jag behöver behandla dina personuppgifter framför allt för att kunna fullfölja avtalet,  >> se mer här. 

nänä, det är inte fjällen!

De flesta bilder här är från utlandet, ursäkta att jag inte har bilder från fjällen, har mest fjällvandrat utan kamera, har i stort sett bara snöbilder från vinterfjällen, lovar att fixa sommarbilder!!

bra att ha-info

resa

Kommer man söderifrån tar man vanligtvis nattåget. Jag har dock inte uppdaterad information om hur tågen går idag, jag vet att det har ändrats en del, tror man behöver byta i Duved. Oavsett hur de går så går det buss till fjällstationen som matchar tågen. Tänk på att du kan behöva boka plats på bussen när du bokar tåg. Det finns gott om parkeringar vid Fjällstationen. 

STORULVÅNS FJÄLLSTATION

Det kan vara värt att fundera på att boka in sig på Storulvåns Fjällstation en natt innan om man vill peppa sin fjällkänsla. Stationen ligger fint och det är många vandrare på väg in och ut från fjället. Där finns hotellrum alternativt säng i flerbäddsrum.
Sådan bokning gör du i så fall själv.

Tänk på att det är högsäsong och till på köpet corona och plats för begränsat antal gäster så vänta inte för länge med att boka. 

Det finns gott om plats att tälta i närheten, antingen på stationens eget område och då med möjlighet att nyttja deras service (också begränsat under corona), eller en bit bort, då kostnadsfritt och utan service.

FÖRVARING

Har du något du inte vill bära med på fjället, exempelvis resekläder, finns möjlighet till förvaring av tillhörigheter på fjällstationen. Antingen kostnadsfritt i gemensamt förvaringsutrymme eller i förvaringsskåp till en kostnad av 100 kr plus nyckeldepositionsavgift som återfås när nyckeln återlämnas. Har du saker att förvara så tänk på att ha med en extra väska till det, gärna med lås, om du förvarar den i det gemensamma förvaringsrummet.