NIVÅ 0 - BARNTUR

Jämtland – fyra dagar

2-5 augusti 2022 Platser finns! 
Pris 4 200 kr

lent och snällt

En fjälltur som är extra len och snäll för nybörjarbarn! Och kanske nybörjarförälder också? 


Vi vandrar fritt i lättillgängliga Jämtlandssfjällen i fyra dagar utan fokus på prestation. I stället söker vi lugnet, stillheten, äventyret och leken. Vi tar hjälp av naturens storslagenhet, fjällbjörkarnas finurlighet, kalfjällens vidder och den lilla porlande fjällbäcken för att uppleva naturkrafterna också inom oss. Korta dagsetapper men desto mer upplevelser – och allt anpassat för barn från 12 år. 

Turen är på fyra dagar så  ingen ska behöva vara rädd att det är mer än man mäktar med. Dagsetapperna är också korta och fjällen är ju precis lika mäktiga oavsett hur långt man går och vattnet i fjällbäcken smakar precis detsamma och fjällpiplärkan låter precis likadant. 

LIVSKUNSKAP

I lugn och ro växer era kunskaper om fjällvandring, tältning, uteliv och naturen. Vi lär genom att göra och uppleva och vi bakar in leksamma tävlingar – barnen mot föräldrarna! 
 

Ni får också konkret kunskap om hur ni packar ryggsäcken så den är behagligare att bära och vad alla förbaskade remmar är till för, hur fanken man sätter ihop friluftsköket, hur ni vårdar fötterna så de håller på bästa sätt, hur man undviker att frysa om nätterna, hur man väljer en bra lägerplats och massa annat som skapar en positiv upplevelse. 

Tält, sovsäck, liggunderlag, kök, bränsle och mat för hela turen ingår så ni behöver inte tänka på det, och ni får en packlista med kommentarer vad som är bra att tänka på när man väljer vad man ska ha med dig. 

Play but play it safe

Ni får grundläggande information om fjällsäkerhet, fjällräddningen och hur man gör om man hamnar i en nödsituation på fjället. 

Ni får också kunskap om hur ni hanterar köket på ett tryggt och säkert sätt – allt anpassat för att barnen också ska förstå!

Nära livet

Vi är en liten grupp om max 8 deltagare för att göra upplevelsen personlig och nära och alla ges utrymme och möjlighet att växa på sitt sätt i sitt liv.

Vandring inombords

Ni får även mentala tankeknep att ha med er under vandringarna. Tankeknep som skapar stillhet och öppnar upp till nya möjligheter.

Samernas land

Vi går i samernas renbetesmarker och jag berättar även hur man gör när man ser eller möter renarna på fjället, vad en sameby är och annat kring den kulturmark vi befinner oss i. 

mål

Att både vuxna och barn får uppleva fjällnaturen och friluftsliv utan rädsla och ökar sin kunskap om fjällnaturen och friluftsliv under lena, snälla och glada former. Efter turen har ni en grundläggande baskunskap att vistas i fjällen och naturen på ett behagligt och mer säkert sätt och tankeknepen kan man så klart ta med sig hem i vardagen. 

anneli wester

Jag har hållit på med fjäll, berg och äventyr sedan barnsben, 2011 blev jag utsedd till Årets Äventyrare för en solo världsrekord–topptältning på 7546 meter, jag är utbildad färdledare genom Svenska Turistföreningen och certifierad Fjälledare enligt Fjällsäkerhetsrådets norm för både sommar och vinterfjäll.

HOPPAS VI SES!

Bilden är från min första fjällvandring som 16-åring, jag blev totalt förälskad och det blev en stort innehåll i mitt liv framöver. Min önskan är att både vuxna, barn och ungdomar ska få uppleva en del av friheten och närheten till livet och naturen som jag själv känner i bergen och fjällen.


Hoppas vi ses!

välkommen!

Datum 2022

2-5 augusti 2022
Platser finns! 

Pris

4 200 kr
Från 2022 ingår betydligt mer utrustning så priset är 200 kr högre än tidigare år.

Plats

Vi möts och avslutar vid Storulvåns Fjällstation som ligger vackert precis där lederna ut på Jämtlandsfjällen börjar. 

Vi ses på förmiddagen och avslutar på eftermiddagen, exaktare tider kommer när vi säkert vet hur tågen och bussen går och anpassar till det. 

UTRUSTNINGSLISTA

Klicka på bilden för att förstora den!
När du bokat får du en utrustningslista med mer omfattande information om vad som är bra att tänka på vid val av utrustning. 

ingår

 • Fjälledare Anneli Wester.
 • Gemensam säkerhets-utrustning.
 • Hyra tält, 2-3 personer i varje tält.
 • Hyra av sovsäck, sovsäcksliner och liggunderlag.
 • Hyra av friluftskök, 2-3 personer per kök.
 • Hyra av övrig utrustning matlagning, äta och diska. 
 • Hyra av diverse annan utrustning, se listan. 
 • Bränsle.
 • Mat för hela turen.
 • Utrustningslista med mer omfattande information om vad som är bra att tänka på vid val av utrustning. 

HYRA UTRUSTNING

 • Ryggsäck inkl. regnskydd: 250 kr (begränsat antal).

ÅLDER

Man ska vara från 12 år och under 18 år endast i målsmans sällskap.
Max två barn per vuxen, undantag kan medges i vissa fall, kontakta mig! 

KRAV FÖR DEN HÄR TUREN

Vi tar det lugnt och lent och snällt och du behöver inte ha någon vana av friluftsliv men du behöver kunna gå ca 10 km i hyfsat okej fart på en dag. 

Är du tveksam så ta en vanlig promenad (utan tung ryggsäck) på en uppmätt sträcka om 5 km, du ska kunna gå sträckan på drygt en timme om det är hyfsat plant och utan att vara helt slut. Om det är kuperat lägger du på några minuter per kilometer. Det klarar de allra flesta barn över 12 år. 

Som vuxen behöver du också kunna bära en ryggsäck om ca 20-22 kilo i upp till tre timmar då alla hjälps åt att bära tält och mat och barnen behöver bära mindre. Ryggsäckarna blir lättare för varje dag som vi äter upp maten. Ryggsäcken väger så klart mer om du har allt mellan himmel och jord med dig. 

boka

1. >> Skicka meddelande med förfrågan så får du svar om det finns plats. Glöm inte ange vilken tur du är intresserad av!

2. Om det finns plats får du några frågor om matval, kontaktuppgifter osv. och mejlar dina svar i retur. 

3.  Du får inbetalningskort med anmälningsavgift om 795 kronor. Du har din plats reserverad i 5 dygn för betalning av anmälningsavgift och din plats är garanterad när anmälningsavgiften kommit mig tillhanda. 

5. Välkommen! Du får bekräftelsemejl att anmälningsavgiften är betald samt utrustningslistor osv. 

slutbetalning

Slutbetalning om 3405 kronor görs senast en månad innan.  Du får faktura i god tid. 

frågor

viktigt!

AVBOKNINGSREGLER

Fram till en månad innan:
Återbetalning med undantag av anmälningsavgiften om 995 kr. 

Därefter:
Ingen återbetalning. 

ÖPPET KÖP

Om kursen köps och bokas on-line gäller distansavtalslagens regler om öppet köp i 2 veckor för privatpersoner! 

CORONA

Om corona återigen skulle få grepp om oss och restriktioner omöjliggör att turen genomförs  återbetalas allt i sin helhet, även bokningsavgiften. 

PERSONUPPGIFTER

Jag behöver behandla dina personuppgifter framför allt för att kunna fullfölja avtalet,  >> se mer här. 

RESERVATION

Fjällturen genomförs om det blir minst 6 deltagare. Jag hör av mig så snart turen är garanterad, senast 1 månad innan.

Du rekommenderas att avvakta med inköp fram tills du fått sådant besked, detta gäller även resa. 

Då turen är arrangerad av och med mig [Anneli Wester] som färdledare förbehåller jag [Anneli Wester] mig rätten att ställa in turen vid oförutsedd olycka eller sjukdom (styrkt av läkarintyg).

Blir turen inställld får du naturligtvis full återbetalning! 

mat och särskilda behov

Maten erbjuds som utgångsläge ”äter allt” och vegetarisk.

Om du har allergier eller andra särskilda behov kring mat så meddela detta vid anmälan så ska jag se om jag har möjlighet att tillgodose mat som fungerar innan bekräftelse ges. 

Har du andra särskilda behov så tveka inte att höra med mig innan du tvekar! 

FÖRSÄKRING

Du ansvarar själv för att ha försäkring. Vanligtvis ingår reseförsäkring i hemförsäkringen, kontrollera din hemförsäkring. 

ANSVAR UTRUSTNING

Du är personligen ansvarig för lånad och hyrd utrustning.  Vid skada på lånad eller hyrd utrustning blir du ersättningsskyldig. Ersättningen motsvarar det försäljningsvärde utrustningen hade utan skada. Normalt slitage är inte skada på utrustning. 

nänä, det är inte fjällen!

De flesta bilder här är från utlandet, ursäkta att jag inte har bilder från fjällen, har mest fjällvandrat utan kamera, har i stort sett bara snöbilder från vinterfjällen, lovar att fixa sommarbilder!!

bra att ha-info

resa

Kommer man söderifrån tar man vanligtvis nattåget. Jag har dock inte uppdaterad information om hur tågen går idag, jag vet att det har ändrats en del, tror man behöver byta i Duved. Oavsett hur de går så går det buss till fjällstationen som matchar tågen. Tänk på att du kan behöva boka plats på bussen när du bokar tåg. Det finns gott om parkeringar vid Fjällstationen. 

STORULVÅNS FJÄLLSTATION

Det kan vara värt att fundera på att boka in sig på Storulvåns Fjällstation en natt innan om man vill peppa sin fjällkänsla. Stationen ligger fint och det är många vandrare på väg in och ut från fjället. Där finns hotellrum alternativt säng i flerbäddsrum. Sådan bokning gör du i så fall själv. Tänk på att det är högsäsong så vänta inte för länge med att boka. 

FÖRVARING

Har du något du inte vill bära med på fjället, exempelvis resekläder, finns möjlighet till förvaring av tillhörigheter på fjällstationen. Antingen kostnadsfritt i gemensamt förvaringsutrymme eller i förvaringsskåp till en kostnad av 100 kr plus nyckeldepositionsavgift som återfås när nyckeln återlämnas. Har du saker att förvara så tänk på att ha med en extra väska till det, gärna med lås, om du förvarar den i det gemensamma förvaringsrummet. 

egen utrustning

Har du egen utrustning men inte har koll på hur du använder men vill lära dig så hör med mig först bara för säkerhets skull.

Vi skippar exempelvis trangiakök som eldar med T-bränsle och håller oss till gas. Det är inget fel på Trangiakök i sig och det finns en manick som man kan köpa så man kan använda det med gas, men det förutsätter ju att vi har en sån manick med. Sovsäcken du funderar på kanske inte är lämplig för en fjälltur utan för festival i svensk högsommar söderut och nej, vanlig gammal hederlig luftmadrass från campingsemestrarna i barndomen, nix, inte alls lämplig i fjällen.

Typ sånt. Hör med mig innan så kollar vi!