fjällen i annelistyle

fjällturer för nybörjare
Jämtland – fyra dagar

16-19 juli – INSTÄLLT

5-8 augusti – INSTÄLLT

INSTÄLLT PÅ GRUND AV CORONA!

lent och snällt

En fjälltur som är extra len och snäll för nybörjare som är skraja, hjälp, ska jag bo i tält, vad har jag anmält mig till!!! Typ den nivån.


Vi vandrar fritt i lättillgängliga Jämtlandssfjällen i fyra dagar. Utan fokus på prestation. I stället söker vi lugnet och stillheten. Vi tar hjälp av naturens storslagenhet, fjällbjörkarnas finurlighet, kalfjällens vidder och den lilla porlande fjällbäcken för att uppleva naturkrafterna också inom oss. Korta dagsetapper men desto mer upplevelser.

Turen är på fyra dagar så du inte ska behöva vara rädd att det är mer än du mäktar med. Dagsetapperna är också korta och fjällen är ju precis lika mäktiga oavsett hur långt man går och vattnet i fjällbäcken smakar precis detsamma och fjällpiplärkan låter precis likadant. 

LIVSKUNSKAP

I lugn och ro växer dina kunskaper om fjällvandring, tältning, uteliv och naturen. Vi lär genom att göra och uppleva i lent och snällt. Men du får också konkret kunskap om hur du packar ryggsäcken så den är behagligare att bära och vad alla förbaskade remmar är till för, hur fanken man sätter ihop friluftsköket, hur du vårdar fötterna så de håller på bästa sätt, hur man undviker att frysa om nätterna, hur man väljer en bra lägerplats och massa annat som skapar en positiv upplevelse.

Tält, sovsäck, liggunderlag, kök, bränsle och mat för hela turen ingår så du inte behöver tänka på det, och du får en packlista med kommentarer vad som är bra att tänka på när du väljer vad du ska ha med dig. 

Play but play it safe

Du får grundläggande information om fjällsäkerhet, fjällräddningen och hur man gör om man hamnar i en nödsituation på fjället.

Du får också kunskap om hur du hanterar köket på ett tryggt och säkert sätt. 

Nära livet

Vi är en liten grupp om max 8 deltagare för att göra upplevelsen personlig och nära och du ges utrymme och möjlighet att växa på ditt sätt i ditt liv.

Vandring inombords

Du får även mentala tankeknep att ha med dig under vandringarna. Tankeknep som skapar stillhet och öppnar upp till nya möjligheter.

Samernas land

Vi går i samernas renbetesmarker och jag berättar även hur man gör när man ser eller möter renarna på fjället, vad en sameby är och annat kring den kulturmark vi befinner oss i. 

Jag är inte skraj!

Självklart är du välkommen även om du inte är skraj och kanske redan har varit på fjälltur eller är van att tälta från tidgare fjällturer eller andra sammanhang. 

mål

Att du får uppleva fjällnaturen och friluftsliv utan rädsla och ökar din kunskap om fjällnaturen och friluftsliv under lena, snälla och glada former. Efter turen har du en grundläggande baskunskap att vistas i fjällen och naturen på ett behagligt sätt och tankeknepen kan du så klart ta med dig hem i vardagen. 

anneli wester

Jag har hållit på med fjäll, berg och äventyr sedan barnsben, 2011 blev jag utsedd till Årets Äventyrare för en solo världsrekord–topptältning på 7546 meter, jag är utbildad färdledare genom Svenska Turistföreningen och certifierad Fjälledare enligt Fjällsäkerhetsrådets norm för både sommar och vinterfjäll.

Bilden är från min första fjällvandring som 16-åring, jag blev totalt förälskad och det blev en stort innehåll i mitt liv framöver. Min önskan är att du ska få uppleva en del av friheten och närheten till livet och naturen som jag själv känner i bergen och fjällen.


Hoppas vi ses!

välkommen!

INSTÄLLT PÅ GRUND AV CORONA!

Datum 2020

16-19 juli – INSTÄLLT
5-8 augusti – INSTÄLLT

Pris

3990 kronor
+ 290 kronor för lån av ryggsäck (begränsat antal) om så önskas.

ingår

  • Fjälledare Anneli Wester.
  • Plats i tält.
  • Lån av sovsäck och liggunderlag.
  • Lån av friluftskök samt bränsle.
  • Mat för hela turen.
  • Packlista med lite mer utförlig beskrivning om vad man behöver tänka på när man väljer långkallingar och sånt. 

Plats

Vi möts och avslutar vid Storulvåns Fjällstation som ligger vackert precis där lederna ut på Jämtlandsfjällen börjar. 

Vi ses på förmiddagen och avslutar på eftermiddagen, exaktare tider kommer när vi säkert vet hur tågen och bussen går och anpassar till det. 

ÅLDER

Man ska vara minst 12 år och under 18 år endast i målsmans sällskap. 

KRAV FÖR DEN HÄR TUREN

Vi tar det lugnt och lent och snällt och du behöver inte ha någon vana av friluftsliv men du behöver kunna gå 10-12 km i hyfsat okej fart på en dag. 

Är du tveksam så ta en vanlig promenad (utan tung ryggsäck) på en uppmätt sträcka om 10 km, du ska kunna gå sträckan på ca två timmar om det är hyfsat plant och utan att vara helt slut (exklusive en kortare paus). Om det är kuperat lägger du på några minuter per kilometer. 

Du behöver också kunna bära en ryggsäck om upp till ca 18 kilo i ett par timmar då alla hjälps åt att bära tält och mat. Ryggsäckarna blir lättare för varje dag som vi äter upp maten. Ryggsäcken väger så klart mer om du har allt mellan himmel och jord med dig. 

boka

1. >> Skicka meddelande med förfrågan så får du svar om det finns plats. 

2. Om det finns plats återkommer du med namn och kontaktuppgifter och betalar in en anmälningsavgift om 990 kronor. Betalningsuppgifter får du i svarsmejlet.

3. Du har din plats reserverad i 4 dygn för betalning av anmälningsavgift och din plats är garanterad när anmälningsavgiften kommit mig tillhanda. 

slutbetalning

Slutbetalning om 3000 kronor görs senast en månad innan.  Du får faktura i god tid. 

frågor

viktigt!

AVBOKNINGSREGLER

Fram till en månad innan:
Återbetalning med undantag av anmälningsavgiften om 990 kr. 

Därefter:
Ingen återbetalning. 

FÖRSÄKRING

Du ansvarar själv för att ha försäkring. Vanligtvis ingår reseförsäkring i hemförsäkringen, kontrollera din hemförsäkring. 

RESERVATION

Fjällturen genomförs om det blir minst 6 deltagare. Jag hör av mig så snart turen är garanterad, senast 1 månad innan.

Du rekommenderas att avvakta med inköp fram tills du fått sådant besked, detta gäller även resa. 

Då turen är arrangerad av och med mig [Anneli Wester] som färdledare förbehåller jag [Anneli Wester] mig rätten att ställa in turen vid oförutsedd olycka eller sjukdom (styrkt av läkarintyg) och då sker full återbetalning. 

mat och särskilda behov

Maten erbjuds som utgångsläge ”äter allt” och vegetarisk.

Om du har allergier eller andra särskilda behov kring mat så meddela detta vid anmälan så ska jag se om jag har möjlighet att tillgodose mat som fungerar innan bekräftelse ges. 

Har du andra särskilda behov så tveka inte att höra med mig innan du tvekar! 

PERSONUPPGIFTER

Jag behöver behandla dina personuppgifter framför allt för att kunna fullfölja avtalet,  >> se mer här. 

nänä, det är inte fjällen!

De flesta bilder här är från utlandet, ursäkta att jag inte har bilder från fjällen, har mest fjällvandrat utan kamera, har i stort sett bara snöbilder från vinterfjällen, lovar att fixa sommarbilder!!

bra att ha-info

resa

Kommer man söderifrån tar man vanligtvis nattåget. Jag har dock inte uppdaterad information om hur tågen går idag, jag vet att det har ändrats en del, tror man behöver byta i Duved. Oavsett hur de går så går det buss till fjällstationen som matchar tågen. Tänk på att du kan behöva boka plats på bussen när du bokar tåg. Det finns gott om parkeringar vid Fjällstationen. 

STORULVÅNS FJÄLLSTATION

Det kan vara värt att fundera på att boka in sig på Storulvåns Fjällstation en natt innan om man vill peppa sin fjällkänsla. Stationen ligger fint och det är många vandrare på väg in och ut från fjället. Där finns hotellrum alternativt säng i flerbäddsrum. Sådan bokning gör du i så fall själv. Tänk på att det är högsäsong så vänta inte för länge med att boka. 

FÖRVARING AV
RESKLÄDER m.m.

Har du något du inte vill bära med på fjället, exempelvis resekläder, finns möjlighet till förvaring av tillhörigheter på fjällstationen. Antingen kostnadsfritt i gemensamt förvaringsutrymme eller i förvaringsskåp till en kostnad av 100 kr plus nyckeldepositionsavgift som återfås när nyckeln återlämnas. Har du saker att förvara så tänk på att ha med en extra väska till det, gärna med lås, om du förvarar den i det gemensamma förvaringsrummet. 

egen utrustning

Har du egen utrustning men inte har koll på hur du använder men vill lära dig så hör med mig först bara för säkerhets skull.

Vi skippar exempelvis trangiakök som eldar med T-bränsle och håller oss till gas. Det är inget fel på Trangiakök i sig och det finns en manick som man kan köpa så man kan använda det med gas, men det förutsätter ju att vi har en sån manick med. Sovsäcken du funderar på kanske inte är lämplig för en fjälltur utan för festival i svensk högsommar söderut och nej, vanlig gammal hederlig luftmadrass från campingsemestrarna i barndomen, nix, inte alls lämplig i fjällen.

Typ sånt. Hör med mig innan så kollar vi!