Barn i Kathmandu, Nepal

Rädda världen lite ibland

Nepal har hjälpt mig med både äventyr och inre stillhet och jag kan landet ganska bra så när jag hörde om jordbävningarna
packade jag min expeditionstrunk med mormors gamla filtar och gatukritor och gav mig iväg.
Vi var sju personer på flyget in till Kathmandu och jag landade i en fullständigt raserad värld.
Med hjälp av mina vänner på Facebook som swishade över pengar hjälpte jag så gott jag förmådde. 
När jag åkte hem fem veckor senare hade Nepal återigen gett mig  så oerhört mycket. 

NEPAL will rise again!

Kvinna bär sten, efter jordbävningen, Kathmandu, Nepal

Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra men det ordnar sig på plats. Strax efter andra jordbävningen bar det av. Landet var i kaos. Människor som följer mig på Facebook ville gärna hjälpa till så jag ordnade med swish och "NEPAL will rise again" hade fötts. 

life requires action

Pojke äter mango, Kathmandu, Nepal

Det blev en fantastiskt resa där jag framför allt pimpade människor med glädjefyllda upplevelser, allt ifrån att dela ut mangos till att fotografera folk och printa ut bilder och ge till dem. I Kathmandu kallades jag för The Mango Lady. Allt för att hjälpa människor att hitta glada känslor igen, känslor som var begravda under stress, rädsla och chock. 

Punk style

Tatuerad pojke, Kathmandu, Nepal

Jag pimpade också några unga grabbar med deras stora dröm, en riktig tatuering. På Facebook kallades jag en moder Theresa i punk style! Haha, det där med moder Theresa var för mycket med punk style – jag älskar det! 

att få finnas

Kvinna med lepra, Kathmandu, Nepal

Jag hjälpte svårt utsatta människor med mat och att bli accepterade. Alltifrån personer med lepra till svårt psykiskt sjuka. Oerhört starkt också för mig. 

life rules!

Kvinnor, Kathmandu, Nepal

Pengarna räckte även till större projekt. På en klinik i Kirtipur, en by på en av kullarna i Kathmandudalen, startade jag ett terapiprogram för kvinnor som farit illa under jordbävningen, en del rent av begravts levande under hus som rasat. Och en flicka vars mamma som brännskadats svårt av sin make och inte kunde ta hand om sin dotter och som riskerade att säljas till trafficking i Indien plockade jag med hjälp av vänner hem till Kathmandu och placerade i skola och vi betalar idag för hennes skolgång. 

MITT ÄLSKADE NEPAL

Ung man sover på gatan, Kathmandu, Nepal

Efter fem veckor åkte jag hem och det hade då blivit 75 000 kronor till Nepal. Då jag själv stod för mina egna omkostnader med resa och boende har pengarna använts 100% till hjälp på plats.

the world is calling - igen

Barn som lever på gatan, Kathmandu, Nepal

I oktober reste jag tillbaka och nu var situationen tung i Nepal då Indien ville pressa Nepal politiskt och hade stängt gränsen för import av gas och bränsle. Folk hade stora svårigheter att transportera sig och hade ingen gas till matlagning och många hade tappat sina inkomstmöjligheter.

Jag fokuserade återigen på att pimpa folk med glädje, även att människor behöver näring och delade ut matpaket och också andra förnödenheter. 

syria will rise again!

Syrisk flicka, flykting

I november åkte jag vidare till flyktingarna vid den syriska gränsen i Turkiet. Inget var som jag hade föreställt mig och det var oerhört tungt mentalt. Jag fokuserade på att lära mig mesta möjliga, både om situationen men också om hur jag kan ta hand om mig så jag mäktar med en sådan miljö. Hjälpen bestod främst i att dela ut basförnödenheter för dagen och att pimpa människor med ett ögonblick av glädje och hopp. 

Syrisk flykting, pojke

När jag kom hem vid advent hade vänner och bekanta swischat ihop närmare 200,000 kronor till Nepal och flyktingarna.

I januari 2016 åkte jag tillbaka till syriska gränsen och under sommaren åkte jag tillbaka till Nepal. Vi passerade 540,000 kronor och hade sju barn i skola i Nepal. Nu är det 2017 och jag har varit i Nepal flera gånger under året och vi har nu 10 barn i skolan och vi passerar snart en miljon kronor. 

Anneli med hund, Kathmandu, Nepal

Jag kommer att åka igen och fortsatt stöd är varmt välkommet!

Swish 0738462752​
Bankgiro 334-0502


Välkommen att följa mina resor på min svenska Facebook!

kanske en life rules- stiftelse
i framtiden?

Barn i tältläger efter jordbävningarna, Kathmandu, Nepal

Det här är ingen kontrollerad insamlingsstiftelse utan något jag jag gör privat på min fritid. En stiftelse kostar mycket både tid och pengar att driva och en del av de insamlade medlen försvinner i administration. Jag driver heller ingen verksamhet eller någon skola i Nepal utan hjälper bara till att betala för barnens skolgång direkt till den lokala nepalesiska skolan där barnen går. Vore jag en organisation skulle det också öka risken att bli avvisad från syriska gränsen. Än så länge har jag inte sett en enda annan västerlänning när jag varit där och jag har blivit omhändertagen av polis för att bli avvisad men kunnat lägga orden på ett sådant sätt att jag får stanna och en stor bidragande orsak har varit att jag inte tillhör någon organisation. 

Jag har rest i snitt 2-3 månader om året sen jag var tonåring och idag handlar mycket av mitt resande kring att på något sätt bidra till en bättre värld. Eftersom jag själv står för mina egna omkostnader med resa och boende kan jag använda 100% av de insamlade medlen till hjälp på plats. Det här är något jag gör på egen hand och har främst riktktat mig till vänner och bekanta och andra som känner mig och litar på mitt engagemang. Kanske det kan bli en insamlingsstiftelse framöver. 

Vill du bidra till hjälp i världen men vill vända dig till en kontrollerad organisation kan jag varmt rekommendera Läkare Utan Gränser, de gör ett oerhört viktigt arbete. Vill du stödja i just Nepal så gör organisationen Gatubarn i Nepal ett bra och seriöst arbete.