#3 Hur man kan hjälpa en kompis som krisar

Hur kan man hjälpa någon vars liv kört i diket eller någon som knasat till det. Typ. Jag får såna frågor på Facebook ibland. Det är ju totalt individuellt och beroende på vad som knasat ihop sig och vad man har för relation. Här är en text med 20 punkter som jag skrev på Facebook med sådant jag pysslar med när någon som står mig nära värstingkrisar. 

Nä, det är ingen rekommendation eller manual. Det är lite hur jag själv agerar. Och för all del, också själv föredrar att andra agerar när det är jag som kört i diket. Språket är lite rough men jag hade väl en rough dag när jag skrev det eller nåt. 

1.

Lämna din egen picknickfilt och kliv över till den andres. Och sätt dig.

2.

Kolla hur världen ser ut därifrån.

3.

Kolla vilka förutsättningar som råder där.

4.

Kolla vilka mentala verktyg som finns där.

5.

Kolla vilka ekonomiska förutsättningar som råder.

6.

Ge fanken i att värdera det du ser. Har du behov av att typ moralpredika över klantgrejer så är det helt fel läge att göra det när vederbörande ligger i diket så gå predika av dig det någon annanstans om du nu måste.  Däremot helt okej att bekräfta att det var korkat, aj fanken, det var ju inte så himla bra drag det där men låt det stanna vid det.

7.

Sitt i det som är. Bara sitt. Och sitt en stund till.

8.

Sitt sa jag. Och ge fanken i att försöka ändra nåt. Bara sitt.

9.

När du kan vara i det som är som det är så kan du börja fundera på stöd. Kan du inte det utan blir börja tjoa eller drama och grejer så sätter du dig ner igen tills du kan det.

10.

Och när du ger stöd så anpassar du det till vad som behövs utifrån den världen med de förutsättningar som råder där och med fokus på basic stuff. 

- Ångestnivå. Skam och skuld kan vara fruktansvärt smärtsamt och kan lätt passera gränsen "farligt". Saknad och sorg kan också göra sjukt jäkla ont men är inte riktigt lika skarpt farliga. Farligast är att uppleva att man inte har någon lösning eller utväg, då kan det gå jäkligt fort och en människa som är helt okej i vanliga fall kan plötsligt få värsta knasrycket. Var extra vaksam om det helt plötsligt blir väldigt mycket bättre, då kan personen ha blockerat det jobbiga och det kan då komma farande i en annan skepnad eller kan ha kommit på en utväg som barkar åt helskotta. 

- Kolla av om det finns skador eller sjukdomar som behöver tas om hand. Ibland kan en person behöva vara sårig utan plåster, behöver känna sig lite rå, en annan kan bli hjälpt av ett stort jäkla förband på ett mindre sår, så det syns att det gör ont. Känn in och anpassa. 

- Om vissa sorters droger så kan det vara bra gå med dem, fram och tillbaka, i timmar. 

- Är hyran betald och typ sånt.

- Har personen ätit och druckit. En del människor tappar aptiten alldeles när de mår dåligt. Någon annan har kanske inte pengar. Se till att det finns basic mat och att personen får i sig något om han/hon inte har ätit. 

- Finns andra som är beroende av personen, har katten fått mat? Och hur går det med barnen? Kanske det bästa man kan göra är att ta ut barnen på något så polaren kan bryta ihop en stund. 

- Basic hygien men ingen har dött av lite skit, känn in vad personen behöver, ibland kan man behöva se ut som kriget för att det ska matcha känslan man har. "Måste" de ha just den där skitna tröjan som nä, så tvätta snabbt upp den för hand och häng upp den inom synhåll, så kan personen fortsätta connecta med känslan den står för.

11.

Är det real deal kris så är tid bäst ever. Hjälp personen med basic genom tiden. Efter 2-3 dagar brukar det värsta i en akut kris ha börjat ebba ut. Var beredd på när det akuta lägger sig kan det helt plötsligt tjoffa iväg hur som helst.

12.

Jag tvekar inte att ta mig dit även om det är långt. Eller ta personen till mig. Tvekar inte att köpa en flygbiljett till en polare som akutkrisar på andra sidan jorden. Hellre det än polaren värstingklantar eller rent av går förlorad. Har ju förlorat en del genom åren. Skulle jag inte ha pengar skulle jag låna.

13.

Kan du inte ta dig dit och du ska göra nåt så du inte kan finnas på chatten eller whatever så ge en tid då du är tillbaka, oavsett när det är. Att alltid ha en tid att hålla i kan funka som livlina, man är inte ensam i tomrummet, vilket kan skapa enorm ångest, så det kan vara oerhört effektivt med en tidslina. Samma om man är där fysiskt och går, säg när ni hörs igen. Kickass stuff.

14.

Om det bästa jag kan göra är just bara att sitta utan göra nåt what so ever, vilket det ofta är, så är det jag gör. Och gör inget bara för att göra, typ för att det skulle kännas bättre för mig eller nåt. Inte dyvla på andra knashjälp för att stilla egna känslor. Hålla isär.

15.

Sätt ord på det av basic som funkar. Upprepa.

16.

Sätt ord på det som är. Inte allt på en gång, lagoma portioner, och var beredd på att det kan göra ap-ont, hjälp till att hantera det onda. Är det för smärtsamt så knasförsvar slår till så skippa.

17.

Om någon förväntar sig eller kräver nåt man inte förmår eller vill så är det deras knas, och låta det vara så, men hjälp dem i det med att vara tydlig med vad man kan/vill och inte kan/vill så brukar det underlätta. Otydlighet skapar bara förvirring och kaos. Så inte säga att man kan eller vill ditt och datt och sen bara skita i det. Skippa allt sånt. Det är dessutom förfärligt jobbigt att vara i själv.

18.

Lent och snällt är många gånger kickass. En len filt, varm mjölk och vaniljbulle, det kan lena till känslan lite.

19.

Ge fanken i drama. Det är deras liv som far runt eller ligger i diket, inte ditt. Håll isär. Så stay cool.

20.

Håll käft om det som händer och hur jäkla duktig du är utåt. Skaffa hjälp om det behövs, ja, men då sköter man det diskret. Och det gäller. Även om ni blir ovänner tre år senare.